12 август 2010

(Дипломатическата) мисия –почти невъзможна!

Колкото и добре да живеем, в един момент валидността на документите ни изтича. И колкото и да сме спокойни и уравновесени,в която и точка на света да се намираме, ни се налага да отделим няколко дни от живота си, запасени с вода, суха храна и с една торба нерви.

Българите, живеещи в чужбина имат две възможности – да яхнат първият самолет и да се наредят пред съответното РПУ в родното си място или да пропътуват стотици километри до съответната дипломатическа мисия на РБългария в страната, в която пребивават.

Първият вариант е удобен, ако сте планували по-дълга ваканция в родината. Ако сте за кратко, препоръчително е да не фиксирате дата за обратния полет и за всеки случай, да си вземете сбогом с работодателя, защото може и да не повярва, че в страна от ЕС е невъзможно за една седмица да се извадят документи.

Вторият вариант... Представете си , че всички живущи в...примерно, Люлин 7-ми микрорайон, могат да подновят паспортите си единствено във Варна. За целта е нормално всеки да се съобрази със свободното си време и с финансовите си възможности. За да уточните дребни детайли около пътуването и евентуално, да си запишете ден и час, трябва да имате една свободна сутрин или шеф, който да изтърпи половината работен ден да изкарате залепени за телефонната слушалка.

Имам късмета, че за мен „Варна” е на една крачка, т.е. благодарна съм, че откриха Консулство на РБългария във Валенсия, което означава 1 час път и някакви си 7-8 евро пътни разходи. Тъй като обичам да съм подготвена при посещения на различни институции, а пък и днес разполагам с цял свободен ден, за да уточня детайлите,реших да се посъветвам с Чичко Гугъл. Той винаги ми се притичва на помощ, но днес се оказва безпомощен.

Дадох му задачка: „embajada de Bulgaria en España” , в резултат на което за секунди излязоха всички възможни “жълти страници” на испански, от които можех да науча само физическият адрес и телефоните на посолството. Нещо Гугъл май не ме разбра, аз търся сайта на нашето посолство. И преди съм влизала, не че ми е бил особено полезен, но може пък да има промяна и повече информация. И евентуално може да има опция за записване на дата и час по Интернет.

Като не ме разбира на испански, да видим как е с българският:„посолство на България в Мадрид” . Аха, ето го-http://www.embulmad.com/ ! Обаче...изненаадаа! Можете да се информирате за евтини полети до България, за езикови курсове он-лайн, но...явно е, че вече нашето посолство в Мадрид няма сайт.

Продължавам да подлагам на изпитание интелигентността и знанията на Чучко Гугъл и го питам за „консулство на България във Валенсия”. Попадам на новини за тържественото му откриване, но никаква друга официална информация. Телефоните и адресът научавам от форуми и лични блогове.

Реших, че може би ще е по-лесно да звънна по телефона. В 9,20 часа набирам първият номер и подскачам от радост при свободния сигнал...Уви, никакъв отговор. Тъпо и упорито звънях до 10,30 и на двата телефонни номера, но без резултат.

Вземайки предвид днешната дата, ми светна лампичката, че нашите дипломати може да са в отпуск. И те са хора, и те имат нужда от почивка. Плюс това ще вземат да натрупат неизползвани дни отпуск, та после ще ги мъмрят. Само че аз откъде да знам дали е така?! Ще попитам в Мадрид. Набрах първият номер на нашето посолство – заето! Вторият – заето! Третият - почти мигновено някой вдигна слушалката. Не чух представяне от рода „ Посолството на Република България, добър ден!”, но какво пък толкова придирям. Претенции! Любезен мъжки глас ме осведоми, че телефонът на Консулството във Валенсия е 963 690 921 и на него отговарят от 15 до 17 часа. Какво щастие, все пак е някакво начало!

В 15 часа започнах отново лудешкото набиране на телефонен номер 963 690 921. Свързах се 40 минути по-късно. Приятно бях изненадана от чутото: „Консулство на Република България, добър ден!”. Мъжът отсреща беше любезен и в добро настроение, но ... се оказа, че първата свободна дата е след повече от ЧЕТИРИ МЕСЕЦА - 29 ДЕКЕМВРИ 2010. Все пак служителят беше така добър да се осведоми до кога е валидността на документите на съпруга ми - и паспортът и личната му карта изтичат почти едновременно през първата половина на ноември. От този факт следвало, че на 29.12.2010 ЩЕ БЪДЕ ГЛОБЕН ЗА ЗАКЪСНЕНИЕ повече от месец. По спешност датата беше сменена за 7 ДЕКЕМВРИ 2010/на мястото на някой си, който се е отказал да чака/. Цената за подновяване на паспорт и лична карта е 72 евро, а срокът ... е, всеки с късмета си – понякога до 3-4 месеца.Дано съпругът ми не остава задълго незаконен и невалиден!

Все пак съм благодарна на този служител за отделеното внимание, за доброто му чувство за хумор и най-вече, за нормалното отношение, от което бяхме отвикнали.

П.С. Разполагайки с много часове след обяда, седнах отново да си поговоря с Чичко Гугъл.Чрез него откриваме приятелите си на другия край на света, а пък да не знае нищо за дипломатическата ни мисия, която е опората на стотици хиляди българи, пребиваващи в Испания. Отново НИЩО НОВО! Прехвърлих една страница, две страници, три страници ииии... Аха, бинго! Промъкнала се е някаква информация от сайта на МВнР...

Еврика! Първоначално се почувствах така, сякаш съм открила Америка и топлата вода едновременно. После се почувствах глупачка – колко нерви изразходих в обвинения към родните ни дипломати, вместо да поровя по-обстойно в Интернет. И за да не изпадате в моята ситуация, ето списък на нашите дипломатическите мисии в чужбина. При кликване върху желаната страна влизате в интернет –страницата на съответното посолство.

В раздела „Консулски съобщения” открих Съобщение на МВнР във връзка с повишения интерес за получаването в чужбина на издадените документи за самоличност
и научих, че на съгражданите ни в Лондон май им е малко по-лесно - Подобрения в консулското обслужване при Посолството ни в Лондон

Полезна информация за Генералното консулство на Република България във Валенсия, Испания, което обслужва българите, живеещи в областите Валенсия, Мурсия, Кастиля - Ла Манча и Балеарските острови, ще откриете тук.

Желая успех на всички българи с „изтичаща валидност”!



.

1 коментар:

  1. То тук в страната е пълен батак с тези документи,та какво остава за чужбина.
    И защо въобще трябва да се сменят,
    всичко е за пари.

    ОтговорИзтриване

коментирай