21 август 2009

Съвременният “мачо”

Към всички мъже, които ще прочетат написаното: Ако откриeте в себе си някаква прилика с героя, описан по-долу, аз нямам никаква вина. Всичко е плод на заядливото ми въображение.

Широко е разпространено мнението, че българските мъже се числят към групата на „мачовците”. Не е необходимо да учите испански език, за да знаете значението на тази дума. „Мачо” ли ?! Естествено , че означава: 1) мъжкар, мъжки. Дори звучи мъжествено.

Ровейки в испанско-българския речник попаднах на други значения на тази дума – за някои знаех, други ме изненадаха: 2) здрав, силен ; 3) кукичка на катарама; 4) техн. щифт, клин, болт, гвоздей, чивия, стожер, палец; 5) железен лост ; 6) боен чук, ковашки чук; 7) В Коста Рика –чужденец или блондин, русокос; 8) В Аржентина – стълб, стойка подпора.

Основното значение на „мачо” така трайно е заело позиция в подъзнанието ми, че докато четях всички останали значения на тази дума, непрекъснато ги свързвах с едни „величествени” същества от мъжки пол. В главата ми обаче се беше зародила и една простичка схема, по която да запомня новостите:

„Мачото е здрав и силен. Висок и едър или нисък и набит – без значение. Излиза от близкия фитнес -център или кварталната кръчма с походка на боен петел или сумист. Многозначително поклаща татуираните си перки -бицепси. С привидно небрежен, но добре отрениран жест проверява дали катарамата на колана и пакета на мъжкото му достойнство са си на мястото. Застрашително присвива рамене, изива глава наляво, после надясно – пук, щрак ...Вече е наместил щифтът, които придържа късия му врат към най-олекотената горна част от тялото му. Във въздушната възглавница, разположена в пространството под черепа му, се е забил един клин, дето мира не му дава - една единствена думичка, прескачаща във вакуумното пространство между ушите му , кънтяща като ехо в скалиста планина: „Велик, велиик, веелииик...”

Понеже не си спомня на коя страна се завиват болтовете, по лесно му е да използва гвоздеи, за да забие първата женска, изпречила се на пътя му. Набързо ще й избие чивиите, та да не задава глупашки въпроси като например: „Милоо, нали ме обичаш?” Естествено с времето мъжкарския инстинкт го зове да създаде поколение – връхната точка от мечтите на един мачо. Но дори и с железен лост егото му не може да бъде изместено и на милиметър нагоре по скалата на бащинската отговорност. /Апропо, тези дни прочетох – не в речника, на едно друго място - „Много по-лесно е да станеш баща, отколкото да останеш баща”. / Мачото не се поддава на провокации. Вдига победоносно палец и се отдалечава с бясната скрост на стотиците коне под капака на лъскавия си ламаринен имидж на 4 колела. Ще му чупат стойки, как ли пък не! Единствената подпора в този свят е личната му свобода и ...ъъъ, дали не се казваше свободия...Все тая, той няма да позволи никой и нищо да застане на пътя му, най-малкото некоя женска, дори да е стройна като бетонен стълб или дървен дирек.

Хммм, мачото- чужденец... Уау, дали е естестено рус? На практика обобщеното мнение на чуждоземните представителки на нежния пол е, че българите са мачисти. Не е верно!Те са предубедени! Особено онези от тях, които притежават забележителното бижу със запазена марка „Български мачо” в любовно-авантюристичните си колекции.”

Надявам се, че бях полезна.Може би и вие запомнихте значенията на думичката „мачо”.
Само още едно незначително уточнение – не всички български мъже са „мачовци”. Но това е друга тема...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

коментирай