24 юни 2009

Магическата нощ на Сан Хуан




Както всяко лято, така и снощи - 23 юни, най- дългата нощ от годината, по плажовете на Провинция Валенсия, Испания, лумнаха стотици огньове. Хиляди семейства, приятели, роднини се събраха на средиземноморския бряг за да отпразнуват нощта на Сан Хуан.

Произходът на този празник датира от векове. Католическите традиции приобщават езическия празник - култ към настъпването на лятното слънцестоене, към празника на San Juan Bautista /Йоан Кръстител/ , празнуван на 24 юни.
Казват, че тази нощ е магическа. Празнува се на много места в Испания по-различни начини, но обединяващото е запалването на огнени клади. Някои прескачат огъня, за здраве и късмет или за да пропъдят злите сили. Други изпълняват редица магически ритуали, които предвещават сбъдването на желания - здраве, щастлива любов, пари,хармония в дома и семейството, успешна година /попаднах на такова ръководство в Интернет/. За Провинция Аликанте е един от най-атрактивните празници, а за много населени места е патронен празник.
В Провинция Валенсия от векове се е запазила традицията в нощта на Сан Хуан хиляди хора - приятели, семейства, роднини, да се събират на плажа. Запалват огнени клади и празнуват пеейки и танцувайки. И се наслаждават на нощта. Точно в полунощ всички се втурват към водата, защото поверието гласи, че ако си намислиш желание и прескочиш три вълни, то ще се сбъдне.
Гледката е неповторима – в тъмната, непрогледна нощ стотици огнени клади огряват разбиващите се в брега вълни.. В далечината не виждаш нищо, само чуваш тътена от приближаващата се вълна. Миг по-късно от тъмнината изкача голям облак морска пяна, приближава се застрашително бързо, но в последния момент се разстиля в краката ти и се отдръпва успокоена. Ако си сам може би е страшничко, но обградена от веселите викове на деца и празнуващи хора аз наистина почувствах магията...

В полунощ аз стоях на брега, омагьосана от шума на морето и от пенливата игра на вълните, а приливът закачливо ... заля сандалите и панталоните ми. Морето ме заля до колене. Морето ми се подигра ... може би заради непоходящото облекло... или заради това, че не си намислих желание... или просто заради това, че съм заплес.
И въпреки това морето ме накара да се усмихна , да се почувствам спокойна и щастлива. Морето отми мрачните ми мисли. Ето това е магията! Магията на тъмната красота и непредвидимата мощ на среднощната морска шир ...

1 коментар:

  1. Дали ще се нарича Еньовден,Сан Хуан или Св.Йоан Кръстител, празникът винаги отразява желанието на хората по света за "здраве, щастлива любов, пари,хармония в дома и семейството, успешна година". Дай Боже всекиму!
    Много прочувствено написано!

    ОтговорИзтриване

коментирай