03 април 2011

Преброяване на българите в чужбина

Преди няколко дни се зашумя за мащабна и първа по рода си кампания за преброяване на българите в чужбина. Първа не е, а колко е мащабна, ще разберем след приключването й.

Идеята да научим колко българи живеят и работят за граница ми допада. Не ми харесва обаче, че инициативата е подета от партия. Често съм се запитвала дали някой някъде води статистика колко и къде сме. Но не просто някой и някъде, а някой някъде на някакъв държавен пост. На политиците не им пука колко са българите в чужбина докато не дойде Годината на изборите. Държавната агенция за българите в чужбина...(? ??) - аз лично за толкова години не успях да разбера каква е нейната роля. Както и тази на министъра на българите в чужбина ( и стария, и новия). Националния статистически институт пък разчита колегите им в чужбина да преброят и българите.

От чисто любопитство и от любов към цифрите, обичам да влизам в сайта на испанския Национален статистически институт (Instituto Nacional de Estadística). Следя и статистиките на испанското Министерство на труда и имиграцията (Мinisterio de Trabajo i Inmigración), най-вече тримесечните и годишните им бюлетини за имигрантите.

Статистиката се извършва на база на данните за издадени сертификати за регистрация на чужденец от ЕС, т.е. на така наречения „зелен лист”, в който фигурира адресна регистрация и идентификационен номер на чужденец. Ето и някои от резултатите за 2010 година.

Към 31/12/2010 в Испания пребивават 4 926 608 чужденци. 2 401 632 от тях са граждани на страни от ЕС.

В класацията по „европейски” националности най-голям е броят на румънските граждани (840 682), следвани от англичаните (228 829) и италианците( 170 051). Българите са на четвърто място.
В „генералната” класация, включваща всички националности, Румъния отново оглавява статистиката, следвана от Мароко, Еквадор, Колумбия, Великобритания,Италия. България заема 7-мо място.

За една година броят на българите в Испания е нарастнал с 14 521 ( 9.87%) и

КЪМ 31/12/2010 В ИСПАНИЯ ПРЕБИВАВАТ 161 601 БЪЛГАРИ.


От тях 87 682 са мъже и 73 919 – жени. В процентно отношение за една година нарастването при мъжете е 9,3%, а при жените – 10,57%.

Според възрастта броят на българите в Испания е:

0-15 год – 17 174
16-64 год – 142 912
Над 65 – 1 515

Средната възраст на българите, пребиваващи в Испания е 34,5 години.

Разпределение на българите в Испания по области:

Най-много българи има в Област Валенсия – 31 951.
/ в провинция Валенсия – 20 457, провинция Аликанте – 10 462, в Кастейон -1032/
Следва област Кастиля и Леон – 30 295 българи.
Област Мадрид – 26941,
Андалусия – 14 211,
Каталуния – 13281 / от тях 6455 в провинция Барселона/.
......
На Балеарските острови пребивават 8 672 българи , а на Канарските -2 583.


Това са само бегли данни от годишния бюлетин на испанското Министерство на труда и имиграцията. Тази статистика не е правена специално за българските политици, министри, агенции и институти, но при добро желание могат да й обърнат внимание.

А иначе статистиката може и да е забавна. На интернет-страницата на испанския НСИ открих и любопитни факти.

Освен че в Гандия живеят 4098 българи (по адресна регистрация), разбрах и че през 2010 в този град са се родили средно по 99 бебета на месец. 38% от тях с родители- чужденци. (Колко ли са българчетата? Не открих статистика по националности.)

10-те най-често срещани български имена в Испания са:

Сред жените – Мария, Иванка, Даниела, Десислава, Елена, Силвия, Галина, Йорданка, Петя и Валентина.

Сред мъжете - Иван, Георги, Николай,Димитър, Красимир, Пламен, Петър, Христо, Ивайло и Стефан.

6 коментара:

  1. Добро утро, Албена! Интересна и полезна публикация.Ще потърся и аз подобна информация, но за българите в Германия.Хубавото на системата тук е, че като пристигне човек първата му работа е да си намери някакъв подслон ако не се е подсигурил предварително и да се регистрира в общината. Така по всяко време се знае кой какъв е, от къде идва и къде живее. Това е задължително условие преди и да си помислиш изобщо да търсиш някъде легална работа.
    P.S.Не съм предполагала, че Албена е толкова рядко срещано име и сега разбирам защо главните дейтващи лица в онея нашенски вицове се казват Иван и Марийка :)

    ОтговорИзтриване
  2. Петър Панайотов03 април, 2011 09:50

    Винаги ми е било трудно да проумея как може човек да бъде вън от реалността. Едни розови облачета, нищоговорене, зад привидно "умни" фрази. Един вид, да ме простят класиците -"Нещо, като нищо".

    ОтговорИзтриване
  3. @Петя, и тук без "зелен лист" си никой, т.е. без адресна регистрация и номер на чужденец. Затова данните от статистиките са сравнително точни.

    Албена наистина се оказва рядко име, въпреки че си е чисто българско.Пак според испанския НСИ в Испания има 216 "Албени".:)))

    ОтговорИзтриване
  4. @ Г-н Панайотов, със сигурност има хора, които живеят вън от реалността и около тях витаят розови облачета. Но не открих такава статистика, явно не са преброени.:)))

    ОтговорИзтриване
  5. И аз мисля, че кампанията е доста добра идея, дано да получи необходимата подкрепа. И Вие, tiburon доста интересна информация тук сте поместили.

    ОтговорИзтриване
  6. Аз пък не мисля, че е добра идея. Просто няма да си дам името и ЕГН на някакви неизвестни хора.

    ОтговорИзтриване

коментирай