Диетата е досадно нещо не само за този, който я спазва, но най-вече за
този, който приготвя храната. Особено ако е диета, при която трябва да се яде.
Да, яде се. Поне шест пъти на ден. Разнообразна храна, често и по малко.
Средиземноморската диета на съпруга ми включваше определени храни с
определен грамаж в определено време. (Беше персонализирана от личната лекарка,
а здравословното му състояние бе ежемесечно контролирано от кардиолог и
ендокринолог.) В общи лини изглежда така:
Сутрин:

11,00 ч. 2-ра закуска
– мини-сандвич или препечена филия /черен хляб/ с парченце прясно сирене или
шунка /пилешка или пуешка/.

2-ро ястие –
150 гр. месо /пилешко, пуешко, заешко/ или 200 гр. Риба /на скара, задушени/ + купичка варен ориз, нахут, зелен боб, леща,
грах, зрял боб или паста/макарони, спагети/.
Десерт – плод или кисело мляко
Следобедна закуска: 17,00ч. 1 чаша прясно/или кисело/ мляко + малко хляб
или сухар или зърнена закуска.
21,00
ч. зеленчуци + хляб +риба или месо или 1 яйце (макс. 2 на седмица) +кисело мляко
23,00 ч.
-1 чаша прясно или кисело мляко (да, дори в болницата предлагат чаша мляко или
сок в 22 часа).
Зехтин - макс. 4 лъжици на ден. Почти без сол и подправки. Никакви газирани напитки и алкохол. Много вода. Млякото – обезмаслено, сиренето – прясно и безсолно. Два часа ( може и разпределени) ходене.
(Ориентировъчните часове за хранене са стряскащи, но са съобразени с испанския начин на живот и работно време.)
Който иска да свали килокрами, трябва да има воля. А пък който приготвя менюто, трябва да има търпение. Моето се изчерпа след двумесечно стриктно съобразяване с докторските препоръки и 12 стопени килограми от тялото на съпруга ми.



Относно времето за готвене... Ами, накарай мързеливия на работа, да ти даде
акъл! Намерих си начин, без да „откривам наново топлата вода”. Пригодих добрите стари рецепти на любими
ястия, като промених типа на продуктите и начина им на приготвяне. Дори си
измислях нови, съобразно „материалите”, с които разполагах. Вчера, например,
купих пилешка кайма с мисълта за пълнени тиквички, но в къщи се оказа, че
разполагам само с един патладжан. И две огромни глави лук, подарени ни от един валенсианец. И така,
обедното семейно меню бе пълнен лук на фурна.

Патладжан, пълнен с пуешко месо и зеленчуци. Пилешки гърди, задушени със
зеленчуци. Пуешки мръвки с лук (задушени)
с гарнитура – кьопоолу от печени син домат, червена чушка и червен домат и
само лъжичка зехтин. Фидеуа – паста с
морски дарове. Макаронена салата с риба тон. Седмичната доза яйца на очи „а ла
панагюрски” , (сварени във вода, млякото е обезмаслено) или със зелен боб за
гарнитура.
И така, от няколко месеца всички в къщи се храним често и по малко. Успяхме
да уеднаквим донякъде вкусовете си. Всички заобичахме неща, на които преди се
мръщехме. И ефектът определено е положителен. Без гладуване.
Само едно нещо си остана непроменено – 3-те лъжички захар в моето кафе.
Уби ме с този пълнен лук! :-)
ОтговорИзтриванеТо, мързела, развинтва и въображението:))) Нямаше да се върна отново в магазина.
ОтговорИзтриванеА и лукът е много полезен и го използвах 2 в 1(или обратното) - разрязах го на две, като вътрешните пластове нарязах на дребно и задуших с каймата, а външните останаха за "чашките" на пълнежа. Вкусно беше, въпреки че всички отначало гледаха странно чиниите си.:)))
А, мен питай за мързел, сама съм се коронясала за царица на мързеливото готвене. Сутрин като разходя кучето и ми остават точно 20 мин. да си сготвя обяд за работа. И пак някакси насмогвам без полуфабрикати или сандвичи със сирене.
ОтговорИзтриванеСъщо предпочитам задушено, пилешко или пуешко със съвсем малко мазнина, зеленчуци, салати (само на салатите се отпускам със зехтина), купих си и миксер да си правя вечер плодови шейкове с нискомаслено кисело мляко, вместо да хрупам чипс. Хем така се лъжа и повече течности да пия. Само дето живея в страната, където се правят желирани бонбони от всякакъв вид и вкус, в магазина трябва да стискам очите и да притичвам покрай тях, че и опаковките са по 350 гр. :)))))
Страхотен блог, надявам се да ни пишете се по често с такива хубави статии.С тези диета, май вече само като чуя думата диета и започвам да получавам алергия.Всички мой приятелки са на диета и постоянно говорят какво не са яли а така им се иска да си похапне ,което не разбирам. В крайна сметка веднъж се живее и ако не са дадем на душичката каквото поиска .....то това живот ли му казваме.,Все да се ограничаваме.Само като видя колко красиви снимки и на разни салата,които през лятото са идеална храна и с малко повече движение всичко е ок.
ОтговорИзтриване