11 декември 2009

Добър ден

Днес изобщо не мислех да ви занимавам с моята особа, най-малкото да ви оттегчавам с дребните ми ежедневни проблемчета, но за сетен път се убедих, че една усмивка и един дребен жест могат да променят деня ни. И ми се прииска да го споделя с вас.

Събудих се с неприятната мисъл, че тази сутрин ми предстои досадно висене на опашки. Първо - в една държавна администрация. И то не коя да е, ами испанското „паро” – Бюрото по труда.
Беше пълно с хора, както и очаквах. Притеснени?-Да. Изнервени? -Ами, може би. Сърдити?-Не. Впечатли ме спокойното отношение един към друг. И любезното отношение на служителите /на които през последната година им се струпа доста работа/. Честно казано, възхищавам им се на испанците за усмивките.

За да стоиш на тази опашка означава, че положението ти не е розово – изгубил си работата си. И въпреки това без никакво затруднение се усмихват, поздравяват, помагат си. Няма бутане, няма предреждане, няма скандали. Държавният служител не се държи като чиновник с непоклатим трудов договор до пенсиониране, а като приятел -съветник, които изслушва проблема ти и търси най-доброто решение - чистосърдечно, без следа от служебно лицемерие и надменност. Дали е манталитет? Или възпитание?
Чаках цял час, за да получа едно удостоверение, което се издава точно за 1 минута. И въпреки това не бях изнервена, напротив – излязох от сградата с усмивка. Е, все пак денят ми не започна зле.

Налагаше ми се да навестя и банковия автомат. Неговата машинална любезност е заложена в настройките му, така че не очаквах сътресения, които да ми развалят настроението. Но очакванията ми бяха излъгани – и трите банкомата бяха обявили стачка.Единият ми покзваше „черен” картон/екран/, вторият беше изгубил опцията си за теглене на пари , а третият само гълташе и изплюваше книжката и ми благодареше за доверието в неговата банка. Наредих се пак на опашка , в офиса на банката, заедно с още десетина клиенти, отблъснати от банкоматите. Недоволстваха, разбира се, но без нервни изблици, без обвинения. Усмихнати и любезни един към друг. Дали е манталитет или възпитание?

А моят ден стана по-хубав, защото усмихната банковата служителка, която не ме познава, се обърна към мен по име. Най- малко четири пъти. /Налага се да уточня, че моето име е трудно за запомняне и произнасяне от испанците/.Жестът, че си направи труда да прочете името ми на екрана пред нея и да го произнесе, е най-малкото знак на уважение към мен. Уважение към мен и като човек ,и като клиент на банката,независимо от „постната” ми сметка. Излязох от банката с усмивка.
Вече спокойно можех да си отдъхна за малко. Наблизо се намираше един български бар, в който не бях влизала от доста време. Вижте в каква в обстановка изпих кафето си, далеч от България.



Това окончателно подобри настроението ми. Денят е хубав и добър!
Пожелавам ви и на вас добър ден! И много усмивки.

3 коментара:

  1. Албена, радвам се за теб!
    Стана ми смешно от снимките на българския бар. Не знам защо навсякъде по света, щом нещо се казва български бар, кафе, ресторант непременно има българска/и/ носия, торби, хурки и други национални атрибути от българския бит от началото на миналия век. Та в България никой не ходи така облечен. Тези български заведения ми приличат на етнографски музеи. Може би носталгия завладява българите навън и се радват на българското, показано по този начин и им е мило да влязат в такова заведение.
    Не знам.И аз се бях разплакала на една българска народна песен, когато я чух в чужбина.
    Все си мисля, че едни хубави картини на стените от чудната природа на България, не биха имали по-лош ефект.

    ОтговорИзтриване
  2. Може би изглежда разлежда различно, в зависимост от точката, в която се намираме. Но ми стана мило - точно заради хурката и народната носия.Безпорно и носталгията играе своята роля.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни преживявания. До голяма степен зависи и от какъв ъгъл гледаме на нещата. Един път може да се ядосаме на нещо, следващия път да подминем същото нещо с усмивка. А за заведенията, мисля че няма лошо да изглеждат по този начин, тъкмо това ги отличава от другите заведения и носят частица от българската култура.

    ОтговорИзтриване

коментирай