08 март 2010

8 Март


Ако се разровите в старите албуми, сигурна съм че ще откриете поне една снимка от детската градина , на която до усмихнатото ви детско лице се мъдри надпис :„Честит празник, мамо!”. И ще си спомните с какъв трепет очаквахме 8 Март.

Какво е 8 Март? Международен ден на жената, Международен ден на работничката, Ден на майката? Ден на борбата за равноправие на жените? Социалистически празник, измислен празник, отживелица? Един колега дори каза, че е нацистки празник. Помислихме, че се шегува, но той , разбрал-недоразбрал произхода на този празник, говореше сериозно.

А всъщност има ли значение?! Важното е, че е празник и фокусът на прожекторите е насочен към Жената, което оправдава разнообразнитему интепретации .

Нашите мъже, колкото и да се противопоставят, свикнаха с женското присъствието на работното място, в политиката, в социалния живот. Средностатистическият образ на жената отдавна не е този на безшумен мултифункционален домашен уред с овална форма, шарен пеноар и мазна престилка. Нашите мъже свикнаха да подаряват цветя през цялата година. Дори без повод. И всички тези промени се дължат на упортостта, уникалността, дори ината и капризите на женския ни характер.

Много от нас вече не се нуждаят от този празник, защото получават /задоволително/ внимание, уважение и признание през цялата година. Но на много места по света все още има жени в неравноправно положение, екплоатирани, малтретирани физически и психически, без елементарни човешки права. И те дори не осъзнават положението си. Защо пък този ден да не е посветен на тях?! Историята се променя, обществото се променя, празниците също.

8 Март, обичан- отричан, разбран -неразрбран, си остава Денят на Жената - олицетворение на нейната чувствителност, борбеност, непокорност, сила и ... разбира се, нейната нежност и красота.

Честит празник!

5 коментара:

  1. Честит празник, Албена! За мен този празник е важен-свързан с мили детски спомени и самоделни подаръчета за мама, баба ...

    ОтговорИзтриване
  2. Моят детски спомен е безкрайното реде на опашка за червени карамфили предния ден. Аз и баща ми, в някакъв студ. Магазинчето се намираше точно до кино "Изток".. И после започваше броенето -"три карамфила за класната ти, три за леля ти, пет за майка ти... и т.н.".. А пък като студентка пътувах до Москва точно в навечерието на празника и познай какво количество червени карамфили занесох! Оттогава нещо туй цвете не се ползва със симпатиите ми.
    Но фрезиите, които си публикувала са ми любими.
    Честит празник, Албена!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник на всички!
    Самоделните подаръчета са най-хубавите и най-ценните.
    А карамфилите...От масовото им използване в огромни количества просто ни омръзнаха.А все пак са хубави цветя.И аз харесвам много фрезиите.И аромата им. Тези от снимката една приятелка ги откъсна за мен от градинката си. Първите "истински" фрезии, които получавам - не купени от магазин:)))

    ОтговорИзтриване

коментирай