27 февруари 2011

Клониране

Седя си аз пред компютъра, правейки списък с неотложните продоволствени запаси за седмичното изхранване на моите вечно гладни гарджета. Същевременно съм в „он-лайн” връзка с моята банка и делегирам скромния семеен бюджет към ненаситната паст на различни видове диви зверове като енерго- и водоснабдяване, ипотека и съпровождащите ги паразити. Но ... докато си „он-лайн”-вам със справката за движението по сметката ми, изведнъж установявам, че в този момент се намирам и на друго място - току-що съм платила с дебитната си карта такса на изходен пункт на автомагистралата. Ха! Аз съм си в къщи. Проверявам картата си – и тя си е на мястото. Тогава как?... Аха! Една от нас е клонирана и това със сигурност не съм аз!

Намерили кого да клонират! Апропо, през последните месеци специализирах в жонглиране – прехвърлям топките (разбирай „сумите”) от сметката на съпруга ми към моята и обратно, взависимост от дупките за запълване. Досега не съм изпуснала нито една топка, благодарение на това, че отлично владея и един друг фокус -„преливане от пусто в празно”. По тези причини притежателите на клонинга на моята карта са силно прецакани. По всяка вероятност са заплатили за услугата повече пари, отколкото могат да използват. Платената такса отговаря на отсечката от Гандия до Валенсия. Не искам да злорадствам, но ако мислят да се разходят до Барселона, ги предупреждавам да не разчитат на моята сметка. Да излязат възможно най-бързо на безплатния национален път, защото за „аутопистата” няма да им стигнат парите. Хак да им е!

Сега вече ставам сериозна. Да, случи ми се и на мен това, за което често слушам и чета –измама с банкова карта. Извадих късмет, че забелязах почти веднага източената сума, че е поносимо малка и че това се случва в края на месеца ( т.е. сметката е почти празна). Свързах се веднага с дежурен център и картата ми беше незабавно блокирана. В понеделник ще трябва да отида до близкия клон на банката, за да ми бъде издадена нова – с друг номер и код. Неудобството е, че до тогава няма да мога да оперирам сметката си по интернет. Ще трябва да вися по опашките на гишетата, но това е по-малкото зло.

Години наред приходите ми влизат по банковата сметка и разплащам сметките си по банков път. Години наред контролирам, проверявам, прехвърлям суми он-лайн на интернет-страницата на моята банка. Става въпрос за удобство и бързина. Сигурност? Да, убедена съм 99%. Последният процент до 100 си го запазвам за случаи като днешния.

Хакерите с всеки изминал ден стават по-изобретателни. Все още не мога да си обясня начина, по който е станало „клонирането”. Не пазарувам в интернет. На банкомат тегля или внасям пари с книжката, а не с картата си – номерата и кодовете са различни. За да вляза в интернет-страницата на банката, винаги изписвам наново адреса /никога не използвам линкове , препратки и др./ и винаги проверявам връзката (https ) и „катинарчето” (сертификата за идентификация). Да, използвам дебитната си карта при пазаруване (не харесвам кредитните). При плащане на сума над 100 евро, секунди след преминаването на картата ми през касовия апарат, получавам SMS от банката за извършената операция, за да мога да реагирам при евентуална измама. От миналата година картата ми не е с магнитна лента, а с чип.

Колкото и да го мисля, няма да го измисля. Явно някъде съм допуснала грешка. Клонираха ме и това си е! Клонингът на моята карта вече със сигурност е захвърлен някъде в канавката на автомагистрала АР-7. Благодаря на късмета си, че се разминах с леки щети.

А парите, малки или големи, никъде не са на сигурно място – нито в банковите ни сметки, нито в джоба ни.

3 коментара:

  1. Аз съм с дебитна карта и изчиствам всичко от нея още в първите дни. Тук банките нямат процедура за уведомяване за тегленията. Възможни са няколко варианта- Пробив в някой от терминалите, където си плащала, шпионска програма на някой от компютрите, който си ползвала-наскоро на една позната и откраднаха скайпа, защото друго нямаше на компа. Отскоро в България предлагат и безконтактните карти с чип. Гледах предаване и доколкото разбрах, новата технология е причина и за възникване на нов вид престъпление- електронно джебчийство. В САЩ имало и борса за данни от такива карти. Според рекламата на банката, данните могат да се четат само от "много близко" разстояние. Според един колега, обаче който е работил дълги години с приемници и предаватели, с достатъчно чувствителен и не много скъп приемник, разположен на подходящо място,разстоянието е поне три-четири метра.

    ОтговорИзтриване
  2. И аз съм с дебитна карта, и допреди известно време получавах известяване за тегленията - от място и час. Отскоро обаче известяванията спряха, и възнамерявам да разбера каква е причината.
    Суми не са изчезвали до момента, но е неприятно, че банкоматите гълтат средства дори само за проверка на наличността. Затова и аз съм на принципа на изчистването от раз...

    ОтговорИзтриване
  3. Тази сутрин в офиса на банката "ми се падна" служител, който можеше да ми бъде баща. И не само поради възрастта си,а заради назидателния тон, с който ми изчете едно "конско" как да пазя картата си.:))) На три пъти се наложи да го убеждавам, че никой друг не е ползвал картата ми - не, не е гаджето ми, защото нямам такова, а имам съпруг. Не,никой друг не използва моята карта и на никого не съм давала кода.Не, нямам близки и познати, които биха взели картата ми без аз да знам и след това да я върнат на мястото си. Бях в настроение, затова не успя да ме ядоса, но се наложи леко да повиша тон, питайки го дали имам вид на глупачка или безотговорна. Тогава вече отвори сметката ми за да направи справка. Пак имаше "бащински" питания за някои плащания - къде, как и защо.:)))

    Според служителя в банката e възможно поради технически проблем /по незнайни причини/ в оперативната система, плащането да е извършено преди повече от два месеца, но да се удържа чак сега./Това се случваше преди години, но в днешно време всяко движение се отразява на секундата./ В края на миналата година наистина ходих няколко пъти до Валенсия, на магистралата съм плащала и с карта, и в брой. В този период имам много операции по сметката и е възможоно да не съм обърнала внимание, че тази сума не ми е удържана. Склонна съм да вярвам, че това е причината, въпреки че не е коректно от страна на банката. И все пак за по-голяма сигурност след два дена ще получа нова карта.

    ОтговорИзтриване

коментирай