23 юли 2009

Министър за българите в чужбина ?!?

Ха, чета новините и се чудя – за смях ли е, за плач ли? Министър за българите в чужбина !
Естествено, първият въпрос, който ми щуква е „Какво всъщност ще прави този министър?”. Не говоря за личността, назначена на този пост. Няма значение –който и да е, както и да се казва, просто се опитвам да намеря смисъла на този нов пост. Ровя се тук-там из Нета, но засега отговор не откривам.
Само Министър ни липсва на нас, емигрантите, не ни стигат „учтивите” служители по посолствата. ..Или пък Агенцията за българите в чужбина ... И тази Агенция всъщност каква дейност извършва? ... И всъщност кой и кога през последните години е мислил за емигрантите?! Амиии ...само нашите родители, близки и приятели. И отвреме навреме ...някоя чалга – звезда, която съчетава почивката си с някой разголен концерт – за повдигане на рейтинга... Ааа, и преди изборите ... някой и друг кандидат-политик, който всъщност не може да даде отговор на нито един въпрос относно емигрантските ни неволи ...
Цъкам неволно с език. Еййй, най-сетне, сетиха се, та и Министър ни назначиха! Нищо, че е без портфейл. То и нашите порфейли са изтънели...
И пак се питам – какво всъщност ще прави този Министър?! И трябва ли ни?! Досега аз не съм усетила полза от съществуването на която и да е администрация, свързана с българите в чужбина. През дългите години на моето емигрантство помощ и разяснения съм получила само от местната „чужда” администрация. При допира ми с българските власти или съответните учреждения получавах само пренебрежително отношение и завличане във водовъртежа на бюрокрацията.
Попадам на коментари от бесарабски българи. Да , не съм запозната с техните проблеми – визи, паспорти... И в главата ми изниква друг въпрос - за кои българи в чужбина става въпрос?! Кой е „българин в чужбина”? . Дали пък ще има делене на българин, по-българин, най-българин ... на патриот, не- патриот, заминал или избягал ?!
Чудя се – да плача или да се смея?! Трябва ли ни министър за българите в чужбина?! Мисля, мисля и не измислям...Стига ми мисленето за днес. Ще почакаме, ще видим.
Дано само не ни се наложи да се смеем през сълзи...

21 коментара:

  1. Анонимен23 юли, 2009 16:47

    http://www.nicodile.eu/?p=1764

    ОтговорИзтриване
  2. Явно си доста зле, щом не можеш да стоплиш защо е тоя министър...стой си в чужбина и по-добре не се връщай.

    ОтговорИзтриване
  3. В Библията има описание:
    Козел за отпускане на греховете...А руснаците казват "мальчик для бития".
    От вчера - много приказки по темата, а другото минава тихо, тихо.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24 юли, 2009 08:05

    Текстът говори повече за собственото невежество и личните комплекси на авторката, отколкото за целесъобразността новия пост. Надявам се повечето хора да разбират смисъла и важността на това назначение. Крайно време е българската държава да вземе своята национална стратегия в собствени ръце. Успех на новия министър без портфейл, Божидар Димитров!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24 юли, 2009 08:13

    Този мазен агент как ще е министър на хора, които са избягали точно от такива като него. Тоя говореше преди 2 седмици, че една партия за един живот стига, а сега вече се чувства призван. Заклатиха го и Бойко. Язък...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24 юли, 2009 08:19

    Ами защо не си представите просто, че този министър се назначава тъкмо защото досега нищо реално не е направено за емигрантите. Защо пък не се появи надежда у Вас? Черногледството винаги ме е потрисало. Явно и в България сте била черногледа, сметнала сте, че проблемите Ви ще се решат само ако емигрирате, но това не се е получило. Не би било лошо да се замислите дали поне една част от проблемите ви не се коренят във Вас самата. Желая Ви успех.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24 юли, 2009 08:43

    Има друга логика...ако имаш човек като Божидар Димитров, то е задължително да създадеш такъв пост...става дума за конкретна личност!!! Сам по себе си това кресло звучи абсурдно, но когато в него седне Божидар нещата си идват на мястото...повярвай ми, професорът знае какво да направи по темата!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24 юли, 2009 08:45

    Аз съм емигрант , икономически емигрант , емигрирал за да храни децата си защото държавата управлявана от партията на бъдещия министър е доведена до положението на колапс, и добре поне че отвориха границите за да могат българите да работят и да изхранват както себе си , така и близките им които са в "Родината". Всяка уважаваща себе си държава защитатва своите подданици зад граница чрез посолствата си , всяка , но не и нашата . Не само че не ни защитавам и помагат , но напротив , не им пука за нас и въртят далавери с местните фирми.
    А и как може бивш агент на ДС въобще да заема ръководен пост , нали уж гласуваха в парламента нещо такова , или то това не се отнася за случая . Пак двоен стандарт , пак откриват длъжност за човека , за нашия човек , Тоя мастит историк сме го гледали достатъчно по телевизията . Не е той който ще оправи българите в чужбина , за това си има държава с нейните институции , нека просто да си вършат работата.
    А ние и така се оправяме сами , отдавна сме престанали да разчитаме на нашата мила татковина , нещо ще се промени докато са живи родолюбци като агентите от ДС.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен24 юли, 2009 08:49

    Най-после се случи!Евала на бат Бойко,че се сети,защото точно такъв човек,бил той министър,или друг някакъв пост е нужен!Защото и България има нужда от тези хора,напуснали я по една,или друга причина.....а и те в повечето случаи имат нужда от нея.Макар и повечето да са си устроили живота по новите места и деклариращи,че не биха се върнали,те имат нужда да знаят,че могат да разчитат в трудни моменти и на Родината.А какво да кажем за милионите етнически българи,които никога не са били тук,чували са само разказите на своите дядовци и баби за далечната пра-Родина и за които България е една голяма мечта?!?
    Не желая да коментирам изказването,провокирало коментара ми - то само потвърждава поговорката за стадото и мършата....

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен24 юли, 2009 08:52

    ne vijdam kakvo 6te pravi ministura za bulgarite v chujbina ,te i bez nego se oprabqt,nali trqbva da ima kreslo i za nego

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен24 юли, 2009 08:53

    По добре да си мърша , отколкото да живееш в стадо...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен24 юли, 2009 08:57

    Бойко , Бойко от себе си не можеш да избягаш

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен24 юли, 2009 09:04

    Ами той затова излезе (дали е излязъл?!) преди няма 6 месеца от БСП - да си върши старата работа под нова шапка. Пък няма кабинет, защото ще обикаля по чужбина, за да държи връзка с българите там и с историческото ни наследство зад граница. С Бойко явно се знаят още от агентурно време. И всеки знае за другия разни интересни неща... Въобще Бойко Боклука може да не знае кой знае какво, но знае за кого какво да знае.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен24 юли, 2009 09:25

    Злобари и комплексари.До вчера ревахте, че като сте в чужбина никой не Ви обръща внимание, сега изкарахте Божидар Димитров незнам какъв.Що за простотия и безочие е плъзнало в милата ни родина.

    ОтговорИзтриване
  15. Мисля, че от едно няма нужда да се притесняваме: че Б.Д. ще свърши нещо. В кабинета е за парлама, така че няма вероятност нещо да направи.

    Иначе, както чувам от интервютата му, българите в чужбина се делят на два вида: добри (такива които не са напуснали родните си места, но тия родни места са се оказали в чужда държава- Сърбия, Македония, Молдова) и лоши - такива които са емигрирали, избягали. Първите са в ресора на Б.Д. Очевидно продължаваме да живеем в свят, в който най-важноео е никога да не напускаш бащина стряха.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен24 юли, 2009 09:45

    Кое по-точно е смешното?.. Да си плакнеш устата с приказки срещу подобна институция (определено нужна на България и българите зад граница), само заради това, че не харесваш/мразиш и т.н. човека, който ще я оглавява, се приема най-малко за популизъм... а според мен си е чиста проба кретения.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен24 юли, 2009 10:35

    Инститицията или човека или както щете там си го наречете НЕ Е за българите емигрирали да изкарват хляба на децата си. А Е за българите в Сърбия,Македония и Молдова. България има още повече от 20 години нужда от развитие лутане насам натам докато разберат хората приоритетите и нуждата от тях. И че не става така с рогите напред. Така добичето прави, не човека.

    ОтговорИзтриване
  18. Да, проблема не е само в безсмислието на това министерство, а предполагам че както ти сама казваш, а и Никодил също, че ще започне разделяне на българите на добри и лоши. На такива които са избягали, напуснали България по политически или икономически причини в това число и ние и тези ние ще сме лошите, нищо че вкарме над 1лрд евро в обръщение на българския пазар и онези другите Българи от разни бивши тертории. Ще се получи едно съвсем безсмисленно противопоставяне, ако въобще това министерство заработи разбира се, което не се очаква, понеже то е измислено да се запуши устата на още един гладник за власт

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен24 юли, 2009 13:35

    Не съм предполагал,че има толкова ограничени,като мироглед и разбирания,хора сред нашата икономическа емиграция....които уж живеят в по-напреднали и цивилизовани държави от нашата България.На тях ще кажа - лесно е да си българин в щатите,канада,или западна европа...Я се опитайте да бъдете българи в т.нар.Македония,в Сърбия,в Гърция,Молдова,дори в Украйна и Русия????Та за тях ,българите от тези държави е тази институция и ще им е полезна!Никой няма да ви дели на такива и онакива,това се опитайте да проумеете!

    ОтговорИзтриване
  20. Не ми харесва тона на коментарите. Защо е този грозен език, защо прозира злоба? Толкова ли сме озлобени ние, българите?
    Аз мисля, че такъв министър ни е необходим, а даже и екип към него. Има много работа да се върши с българите в чужбина. Дано Божидар Димитров успее!

    ОтговорИзтриване
  21. Ще пренебрегна квалификациите “невежа” и „комплексирана”, защото авторът им е анонимен. „Черногледа” не съм била никога – нито в България, нито в чужбина. Но отдавна не съм оптимистка, по скоро гледам реално на нещата.
    Всеки може да изкаже своето мнение, но МОЛЯ, СПЕСТЯВАЙТЕ ГРУБИТЕ ДУМИ и обидите както към мен, така и към коментиращите. Нима не е възможно да се води цивилизована дискусия!?
    След като този министър е за българите в чужбина, с огромен интерес ще следя мненията и на други емигранти – българи , живеещи в различни географски точки, както и на българите от Македония, Сърбия, Молдова , Гърция , Молдова, Русия...

    ОтговорИзтриване

коментирай