21 октомври 2009

10 правила за отглеждане на престъпник

Току-що се прибирам от родителска среща. Учебната година започна преди месец, така че проблеми – все още никакви. Освен нормалните за едно държавно училище с 1500 ученика на възраст между 12 и 18 години. И тази година ни бяха припомнени правилата за „съжителство” в учебното заведение – задължения, права, отговорности. Новост тази година е уеб-страницата на училището, където родителите всеки ден могат да се информират дали тяхното дете е присъствало и дали има някакви забележки по поведението му. Досега това се правеше ежемесечно, с обикновено писмо, което доста често се губеше /по разбираеми причини – взависимост от това кой пръв ще отвори пощенската кутия/.

Особено внимание беше обърнато на родителите, чиито 15-16 годишни деца тази година завършват задължителното ниво на обучение /в Испания/ и трябва да изберат своя път - спират дотук или искат да продължат. Имаме една учебна година, в която съвместно родители, учители и психолози да ориентираме децата си в обстановката. Изборът е техен.

Както всяка година, вече четвърта подред за мен, ни се предоставят цял куп фотокопия -на учебната програма, имената и приемните часове на учителите, основните норми на училището и един и същ списък на основни съвети към родителите – да създаваме природосъобразни навици у децата си, да ги приучваме на отговорност и поделяне на домашните задължения, да разговаряме с тях, да ги възпитаваме в респект към всички и да не забравяме, че нашите деца също са личности. Различното тази година беше, че на гърба на този лист имаше още 10 съвети към родителите :

10 правила за отглеждане на престъпник

1. Започнете от ранно детство да давате на своето дете всичко, което пожелае. Така ще расте убедено, че целият свят му принадлежи.
2. Не се притеснявайте за възпитанието в етични и морални ценности. Изчакайте го да порасне – тогава ще може да се самовъзпитава.
3. Когато говори мръсни думи, смейте се. Така ще го насърчите към още по-забавни и остроумни действия.
4. Не го хокайте и никога не му казвайте, че е направил нещо лошо. Така може да му създадете комплекс за вина.
5. Прибирайте вие всичко, което то е разхвърляло – книги, чехли,дрехи, играчки.Така ще свикне да прехвърля отговорността на другите.
6. Оставяйте го да чете всичко, на което попадне. Грижете се за това неговите прибори и съдове да са стерилно чисти, но не и за това, че главата му се пълни с боклук.
7. Вдигайте по-често семейни скандали пред детето си .Това ще е добър пример по-късно, когато създаде своя фамилия.
8. Давайте му толкова пари, колкото поиска. Не го карайте да си мисли, че за да разполага с тях, е необходимо да се труди.
9. Удовлетворявайте всички негови желания, апетити, удобства и удоволствия. Лишенията и строгостта могат да отнемат надеждите му и да го провалят.
10. Бъдете винаги на неговата страна при всеки конфликт с учителите и съседите. Знайте, че всички те са предубедени спрямо вашето дете и искат да го опропастят
.

Шега или не, положението е сериозно. Родители, този избор е ваш!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

коментирай